Identificatie Vickers Wellington vastgesteld

Fryskemarren

 

 

 

 

 

Joure, 7 september 2016

 

Laatste nieuws over de aangetroffen bommen

 

Deze week is definitief vastgesteld dat het vliegtuig dat op dit moment wordt geborgen in het IJsselmeer de R1322 Vickers Wellington Mark Ic van het Poolse 305 RAF Squadron is. Het vliegtuig, met een volledig Poolse bemanning, is in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergeschoten boven het IJsselmeer. De bommenwerper vertrok die avond vanuit Engeland naar Bremen en is naar alle waarschijnlijkheid op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager. Uit enkele gevonden voorwerpen is de identificatie te herleiden.

 

Er is een onderdeel gevonden met het identificatienummer R1322. Ook is er een koptelefoon aangetroffen met de naam van een Pools bemanningslid. Majoor Kappert, stafofficier vliegtuigberging, is tevreden dat er nu duidelijkheid is: “We zijn 100% zeker. Naast de vliegtuigonderdelen zijn ook stoffelijke resten gevonden. We doen nu geen uitspraken over de bemanning. Wel kan ik melden dat de stoffelijke resten worden overgebracht naar Soesterberg, waar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) ze zal onderzoeken. Omwille van de privacy van de gesneuvelde militairen en hun nabestaanden kan deze informatie pas officieel bekend worden gemaakt wanneer hier volledige zekerheid over bestaat. Dit gaat altijd in nauw overleg met de Joint Casualty and Compassionate Centre van de Royal Air Force, de JCCC.”

Ook projectleider Evander Broekman van Leemans Speciaalwerken ziet de identificatie als de kroon op het werk. Arnold Otten van gemeente De Fryske Marren, opdrachtgever van en verantwoordelijk voor de berging, roemt de uitstekende samenwerking tussen de verschillende partijen.

 

Donderdag demontage bommen

Donderdagmiddag 8 september worden de vier bommen, die zich in de damwand bevinden, gedemonteerd, waarbij de ontstekers worden verwijderd. De demontage wordt uitgevoerd door enkele medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De werklocatie aan het IJsselmeer wordt dan ontruimd. Ook de MS Roermond van de zeekadetten uit Lemmer wordt van 850 naar 1050 meter van de damwand verplaatst en zal dienen als uitvalsbasis voor de EODD. Politie en Rijkswaterstaat houden een oogje in het zeil. Vanaf 12.00 uur wordt eveneens een no fly zone boven het gebied ingesteld. De bommen worden volgende week naar een locatie op het vasteland vervoerd, waar ze, buiten de gemeente De Fryske Marren, tot ontploffing worden gebracht.

 

Lancaster bommenwerper

In week 37 wordt de media nader geïnformeerd over de komst van de Lancaster bommenwerper, die een eerbetoon wil brengen aan de omgekomen Poolse soldaten. De vermoedelijke datum is maandag 19 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *