Ontsnapping tijdens de razzia


Terug naar ‘Razzia’s’


Bron: Urker Volksleven November 1991– 18e jaargang nummer 4.

Inleiding

Beschreven en verteld door Louwe Gnodde en anderen onder meer Jan Bos. Bewerking en samenstelling K. Weerstand. Louwe Gnodde, geboren in 1928, zoon van Harmen Gnodde en Ietjen, getrouwd met Naatje Bos en nu wonende Wijk 7-111.

Ontsnapping

Vanuit Zwartsluis zijn we lopend naar Meppel gegaan. Daar werden we in een school ondergebracht. Ik vroeg aan een helpster van het Nederlandse Rode Kruis of ik vrij mocht, De vrouw was gekleed in een leren Jas en heeft het gevraagd aan de commandant van de Duitsers. maar hier was het hetzelfde:

Abraham Vuijsje

,,Nein!”. Terwijl lk stond te smeken om mijn vrijheid, is er een Joodse Jongen ontsnapt, hij was In ons schoollokaal. Deze Jongen moest van de Duitsers  de wc’s schoonmaken. De Jongen was dus bij ons op onze kamer, Toen hij weg was ging bij ons de deur op slot en we mochten er niet meer uit., want er zouden maatregelen tegen ons genomen worden. Maar voordat dat zou geschieden, kregen we een briefkaart om wat naar huls te schrijven. Ik schreef ,,jullie zien  me nooit meer terug, we worden zo direct doodgeschoten, want er is een  Joodse Jongen ontvlucht en dat wordt op ons gewroken. Jan Kramer (de Paddestoel) las tenslotte Psalm 91 en ging ons voor in gebed. Jan was onze geestelijke vader (ook al in de polder. De maatregelen tegen ons vielen mee, Jan Bos kreeg toestemming om de kaarten weg te brengen. Later zei hij tegen mij: ,,Louwe, lk heb Jouw kaart maar verscheurd, want wat jij schreef moet Je niet aan je ouders schrijven, want daar gaan ze kapot aan.”

Opmerking ‘Joodse jongen ontsnapt’:
Robert Hofman: Ik vermoed dat het hier gaat om Bram Vuijsje. Dit voorval is door diverse Urker personen opgetekend waaronder Jaap Ruiten en Sjoerd Snoek. Laatste heeft bevestigd dat het ging om een zekere ‘Vuistje’, en heeft ook later contact gehad met zijn dochter


2 gedachten over “Ontsnapping tijdens de razzia

 1. Hallo,

  In dit artikel wordt de naam Jaap Ruiten genoemd. De vader van mijn man (Teunis Jacob Ruiten) heette Jaap. Hij was van Urk maar heeft met zijn ouders in Nederlands Indie gewoond. Wellicht een naamgenoot?

  1. Goedendag mevrouw Wagemans,

   Het is mogelijk. Dhr. Ruiten en zijn vrouw hebben geen kinderen mogen krijgen. Het zou dan van één van zijn broers kunnen zijn. Mocht u meer informatie willen, namen dan contact met ons op via de e-mail of het contact formulier.
   Kijk hiervoor op de pagina ‘achtergrond’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *