Razzia’s


Terug naar ‘Razzia’s’


4 augustus 1944

Razzia Vollenhove

HenkBolt
Henk Bolt Herkomst: Graaf, J. (1999). Een persoonlijke herinnering uit het Nederlands Onderduikersparadijs. Auteur: Onbekend.

Op 4 augustus wordt Vollenhove en de omgeving opgeschrikt met een razzia. De reden van deze actie is niet bekend. Volgens diverse pioniers is het een eenmansactie van een officier in Vollenhove. Een aantal jongemannen wordt opgepakt en ergens anders tewerkgesteld.
Dat de Duitsers op niet zachtzinnig te werk gaan, blijkt wel uit het feit dat Henk Bolt, een pionier die wilde vluchten, wordt neergeschoten in kamp Vollenhove. Vrienden wilden hem vervoeren naar een arts of het ziekenhuis, maar de Duitsers laten hem doodbloeden.

Landdrost Smeding vertelt erna dat de razzia een vergissing was en er iets dergelijks niet meer voor zal komen. De schrik zit er bij diverse pioniers er goed in. Sommigen zoeken de bescherming van de geboortestreek weer op. Vooral de jongens uit het zuiden van Nederland. De meeste onderduikers kunnen jammer genoeg nergens naartoe.

 

7 & 9 augustus 1944

De eerste razzia in de Polder

uitsnede-politierapport-545
Politierapport van 15 augustus 1944 Herkomst: Onbekend

Op 7 augustus 1944 houden de Duitsers samen met de politie van de Arbeidscontroledienst de eerste razzia in de Noordoostpolder. Enkele honderden mannen worden opgepakt om voor de Organisatie Todt in de omgeving van Maastricht te werken. Dit heeft een uittocht uit de polder tot gevolg.

 

Op 9 augustus wordt weer door Duitsers, ditmaal van een marine eenheid een razzia gehouden. HIerbij wordt iemand getroffen, waarna hij bezwijkt aan zijn verwondingen. [Politie Maandrapport No. 545]

De dwangarbeiders die naar Limburg worden afgevoerd moeten daar werk in de mergelgrotten verrichten. Zij komen terecht in de Brondsdaelgroeve. Hier werken zij gedwongen aan een ondergrondse gebruiksruimte voor onder meer BMW-motoren voor Duitse bommenwerpers. Dit alles onder de deknaam ‘Operation Molch’.

Informatiebord over Oorlogsmonument Bronsdaelgroeve
Foto verkregen via dhr. W. Logtmeijer.


17 november 1944

Tekening van H. Rotgans
Ze keerden niet allemaal weer. De grote razzia van 17 november 1944. Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad. Tekening van: H. Rotgans

De grote razzia

Herinneringsmedaille, deze is uitgereikt aan mevrouw Karperien uit Vollenhove
Herinneringsmedaille, deze is uitgereikt aan mevrouw Karperien uit Vollenhove Herkomst: http://www.henkvanheerde.nl/vollenhove/

Op een regenachtige vrijdag, 17 november, vanaf een uur of vier ’s morgens, stromen zo’n vierduizend Duitse militairen de polder in. Ze worden geholpen door veel Nederlanders. In de kampen worden duizenden polderwerkers onaangenaam verrast. Veel mannen werden gevangen genomen en afgevoerd naar Duitsland. De meesten keren pas na de bevrijding in 1945 terug naar Nederland. Om de herinnering aan al die onderduikers levend te houden werd in de Noordoostpolder een weg naar hen genoemd, de Onderduikersweg.

 

 

 

 

 

 

Ooggetuige Josef Schmidt

Josef Schmidt was één van de vele jonge soldaten die moest zoeken naar  onderduikers en ’terroristen’. Lees hier zijn verhaal hierover.

Arrestatie – Ontsnapping van Joodse jongen 

Tijdens de razzia ontsnappen meerder mannen en jongens. Louw Gnodde verteld in dit verhaal over de ontsnapping van een Joodse jongen.

Bronnen

Websites:

www.toeninflevoland.nl/category/noordoostpolder/page/6/

www.denoordoostpolder.nl/nieuws/60801/razzia-noordoostpolder-17-november-1944/#sthash.3Cjw9wJ4.dpuf

www.henkvanheerde.nl/vollenhove/20e%20eeuw/2wo.htm

hwww.flevolandsgeheugen.nl/492/nl/de-razzia-s-van-1944

hwww.denoordoostpolder.nl/nieuws/60801/razzia-noordoostpolder-17-november-1944/#sthash.3Cjw9wJ4.dpuf

www.flevolandsgeheugen.nl/5971/nl/de-razzia-van-7-augustus-1944

Boeken:

Wal, van der. H. (2007). Veerkracht en volharding. Leeuwarenden: Noordhoek. P 37

Keijzer, de. A. Et.al. (1995). 1940-1945 Flevoland vergeet niet. Flevoland: Anjerfonds Flevoland

Wal, van der. H. (2007). Veerkracht en volharding. Leeuwarenden: Noordhoek. P 38

Overige:

Informatie bord – Bronsdaelgroeve

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *