Onderzoek naar interneringskampen

Direct na de bevrijding werden op Urk en in de Noordoostpolder verdachte personen opgepakt. Vaak op verdenking van ‘heulen met de vijand’.

De Noordoostpolder had een groot aantal lege arbeiderskampen. Het tekort aan arbeidskrachten, en het overschot van gedetineerden, deed het Militair Gezag in samenspraak met Directie Wieringermeer besluiten deze in de Noordoostpolder samen te brengen.

In totaal waren er ongeveer 14 interneringskampen waaronder: Schokland, Marknesse, Westvaart, Zuidvaart en Kadoelen.

Onderzoek & Lezing
Robert Hofman doet onderzoek op dit moment naar deze periode. Hij verzorgt op 1 april een lezing hierover voor de leden van de Schokland – oorlog cursus. Het streven is om dit jaar het onderzoek nog af te ronden en te publiceren.

Informatie:
Veel is hierover niet bekend. Mocht u meer weten over de interneringskampen of foto’s hebben van deze na-oorlogse periode houden wij ons aanbevolen!


Foto: Roel Winter – Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad
Beschrijving: Een groep gevangen N.S.B.-ers werd ingezet bij het oogsten in de Noordoostpolder. Links op de foto een bewaker. In het kamp Marknesse-Zuid zaten toen N.S.B.- vrouwen gevangen.
Opmerking: Lees in plaats van N.S.B.-ers ‘Politieke delinquenten’ er zat nl. een verscheidenheid in gevangenen in de N.O. polder in de periode 1945-1948

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *