Berging Britse bommenwerper uitgesteld na lek

Bron: Telegraaf.nl

DE FRYSKE MARREN – De berging van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer gaat maandag niet door. Door een lekkage in de damwand moet de complexe operatie volgens gemeente De Fryske Marren worden uitgesteld.

 

Het is de eerste keer dat een oud vliegtuig wordt geborgen door er een damwand omheen te leggen en het water weg te pompen. De druk van het omringende water is enorm. Daardoor raakte de damwand van 25 bij 38 meter in de nacht van vrijdag op zaterdag lek. Ook begaf een van de aanwezige pompen het zaterdag.

,,Er wordt alles aan gedaan om dinsdag of woensdag alsnog met de berging van het vliegtuig te beginnen”, aldus de gemeente. Zo is inmiddels een nieuwe pomp aangevoerd.

De Vickers Wellington is vermoedelijk in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neergehaald door de Duitsers. Dat gebeurde zo’n 15 kilometer buiten de haven van Lemmer. Op die locatie in het IJsselmeer staat zandwinning op de planning, maar omdat er behalve het vliegtuig ook enkele bommen liggen, moet alles eerst worden opgeruimd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *