In memoriam Wallace Emmert

In memoriam

Wallace Emmert

Lt. Wallace E. Emmert [Foto: Fam. Emmert]

* Madera, California, VS, 26 oktober 1915
† Madera, California, VS, 15 juni 2017

Wallace Emmert, geboren in Madera, California in de Verenigde Staten, nam vrijwillig dienst bij de Amerikaanse Luchtmacht na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor op 7 december 1941. Emmert leert vliegen op een vliegbasis in Texas, waarna hij met een bommenwerper naar Schotland vliegt. Hierna wordt hij overgeplaatst naar vliegveld Chelveston in Engeland. Op 8 oktober 1943 vliegt Emmert met zijn bemanning naar Bremen, Duitsland. Het is de vierde missie van Emmert en tevens zijn laatste.

Op weg naar het doel wordt het toestel aangevallen door Duitse jagers. Kogels vliegen door de cockpit en Emmert wordt geraakt door twee kogels. Eén raakt zijn borst, vlakbij zijn buik en de andere raakt zijn zuurstofslang. Het vliegtuig van Wallace Emmert maakt een noodlanding tussen Urk en het huidige Tollebeek. Hier wordt hij door de Duitsers aangetroffen samen met Walt Fox, de bommenrichter, die ook gewond was geraakt.

Dezelfde nacht nog wordt Wallace Emmert van Urk naar Amsterdam vervoerd. Hij ondergaat hier een operatie en wordt doorgestuurd naar een ziekenhuis voor krijgsgevangen militairen in Obermassfeld, Duitsland. Hier wordt hij door artsen afgekeurd voor militaire dienst en per hospitaalschip teruggestuurd naar Amerika. Bij terugkomst trouwt hij met zijn vriendin en rondt zijn ‘High School’ af.

Vervolgens treedt hij in zijn vaders voetsporen door boer te worden, wat hij de rest van zijn leven zal blijven doen. In 2014 komt de stichting NOP in Oorlogstijd in contact met Wallace via zijn nicht Patricia Emmert. Een jaar later, in 2015, heeft stichtingslid Robert Hofman de gelegenheid om Wallace Emmert te ontmoeten in Amerika.
De piloot die onbaatzuchtig zijn leven op het spel zette, kon na zoveel jaren bedankt worden voor zijn inzet en voor onze vrijheid.

Tot aan zijn overlijden heeft Wallace in het huis gewoond waar hij ook geboren werd. Wallace Emmert ging op woensdag 14 juli slapen. In de ochtend van de 15e overleed hij in zijn slaap, opgegaan naar zijn Hemelse Vader.

Gedenkpagina van Wallace E. Emmert [Namenregister NOPinoorlogstijd.nl]
Gedenkpagina van Wallace E. Emmert  [Jay Chappel – Amerika]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *