museum schokland2

Themadag over luchtoorlog

Datum: mei 29, 2016
Tijd: 12:00 am - 12:00 am
Locatie: Middelbuurt 3 8319 AB Schokland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden geallieerde vliegtuigen ingezet om Duitse industriesteden te bombarderen. Een belangrijke vluchtroute liep over het Zuiderzeegebied. Door afweergeschut of luchtgevechten wisten veel vliegtuigen hun thuisbasis niet meer te bereiken en storten neer. In het Zuiderzeegebied zijn tientallen toestellen neergestort. Veel bemanningsleden verloren daarbij het leven. Polderwegen als ‘Vliegtuigweg’ en ‘Pilotenweg’ herinneren hier nog aan.

Museum Schokland organiseert samen met Stichting Ongeland op zondag 29 mei een speciale themadag over deze turbulente periode in de Flevolandse historie. Op het museumterrein geven tal van organisaties informatie over de (lucht)oorlog en vliegtuigberging en zijn originele vliegtuigonderdelen te zien. Er zijn lezingen over militaire luchtfotografie in de Tweede Wereldoorlog en over een dramatisch luchtgevecht boven het IJsselmeer. De Filmdocumentaire  ‘Memories in Mud’ volgt de ontroerende zoektocht van een Ierse familie naar een familielid die tijdens de oorlog met zijn vliegtuig boven Nederland verdween. Voor de kinderen zijn er leuke doe-activiteiten en spannende jeugdfilm.Bezoekers worden uitgenodigd voorwerpen en beeldmateriaal uit de oorlogsjaren mee te nemen ter determinatie van een specialist. Er zijn de hele dag demonstraties met modelvliegtuigen en drones.

Programma:

Informatiestands.

 • Vereniging Vrienden van Schokland
 • Museum vliegveld Deelen
 • De Veteranen
 • Flevoland Erfgoed
 • Stichting Ongeland
 • Militaria Hoek
 • Aircraft Recovery Group 1940-1945’ met o.a. vliegtuigonderdelen
 • Engelen Militaria
 • Fortress Books (boeken)
 • Annelies en Kees Moolhuizen met Militaria
 • Model Luchtvaartclub Emmeloord

Lezingen

“Luchtfoto’s  WO II”

Spreker: historicus Thierry van den Berg historicus

De lezing gaat over  luchtfotografie tijdens  de Tweede Wereldoorlog.  Gedurende vijf jaar oorlog werden dagelijks door de  geallieerden boven ons luchtruim foto’s gemaakt. Deze foto’s werden gebruikt voor toekomstige strijdplannen en het observeren van Duitse troepenbewegingen. Thierry zal uitgebreid vertellen hoe dat allemaal in zijn werk ging en tot welke resultaten dat leidde.

Aanvang 13.30 uur


“August Geiger versus Bob Braham”

Spreker: Bert Wijs van Stichting Ongeland

Een lezing over een luchtgevecht tussen twee ervaren en goede vliegers. Ze kwamen elkaar op 29 november 1943 tegen boven het IJsselmeer.  De strijd werd uiteindelijk gewonnen door Bob Braham. August Geiger kwam om het leven en bij de drooglegging van Zuid Flevoland kwamen de resten van zijn Messerschmitt Bf-110-G nachtjager boven water.

Aanvang 15.30 uur

Filmdocumentaire

‘Memories in Mud’ / ‘Geborgen in de polderklei’

De documentaire wordt deze dag twee maal vertoond.

Voorafgaand is er een inleiding door de regisseur Raoul de Zwart.

De documentaire vertelt het verhaal over de berging van een in 1941 bij het Noordhollandse Berkhout neergestorte RAF bommenwerper (tweemotorige Handley Page Hampden) waarvan de tot dan toe als vermist gerapporteerde bemanning in 2008 is herbegraven op het oorlogskerkhof van Bergen (NH). De Ierse familie van één van de vermisten is ruim 60 jaar op zoek gegaan naar hun verloren broer, sgt. John Edward Kehoe. Hun grootste wens was hem ooit terug te vinden en alsnog te kunnen begraven. De film volgt – dicht op de huid en met compassie – het bergingsproces, laat Ierse en Engelse nabestaanden en ooggetuigen aan het woord en toont medewerkers van Defensie (bergings- en identificatiedienst en EOD) van een zeer betrokken kant, in wat wellicht de laatste grote berging in Nederland was. De film eindigt met de indrukwekkende ceremoniële herbegrafenis op het oorlogskerkhof van Bergen (NH).

Aanvang: 12.00 uur en 14.30 uur

‘Niet weggooien’

In de museumkerk beoordeelt/determineert specialist Jean Kreunen door bezoekers meegebrachte spullen en beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Iedereen kan zijn of haar spullen laten determineren door specialist Jean Kreunen.

Vanaf 12.00 uur

Demonstraties

 • Modelvliegclub Noordoostpolder heeft spectaculaire demonstraties met modelvliegtuigen en drones.

Kinderprogramma

 • Doorlopende Workshops modelvliegtuigen maken.
 • Doorlopende voorstelling van een spannende jeugdfilm over een jongetje die een gevaarlijke vondst doet.

Onthulling gedenkpaal

Voorafgaand aan de themadag Luchtoorlog zal er in de ochtend om 10:30 uur een gedenkpaal van de Stichting Ongeland worden onthuld bij de parkeerplaats bij de Zuidpunt van Schokland langs de Palenweg. Deze herdenkingspaal is voor de drie vermiste bemanningsleden uit het toestel van de Canadese RAF-piloot Bill Tudhope, de laatste drenkeling van Schokland. De gedenkpaal zal worden onthuld door nabestaanden van de vier omgekomen bemanningsleden.

Om 10.30 uur bij parkeerplaats bij de Zuidpunt van Schokland langs de Palenweg.