De Wellington van piloot ‘Reg’ Airy


Terug naar ‘Luchtoorlog’


Auteur: Hans Hollestelle

In mei 2014 werd er in het Ketelmeer een grote bergingsoperatie uitgevoerd. Deze stond onder leiding van Bergingsofficier Arie Kappert van de Koninklijke Luchtmacht. Er werd op de bodem van het Ketelmeer gezocht naar bemanningsleden en onderdelen van een Britse tweemotorige Wellington bommenwerper. Deze was tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 neergekomen in het Ketelmeer.

Locatie jaar 1943-1966 Ketelmeer
Locatie van het vliegtuig (+ 109) op de Vliegtuigwrakkenkaart van Rijkswaterstaat.
WellingtonBomber
Een tweemotorige Vickers Wellington bommenwerper van de Britse Royal Air Force (RAF)

Reg Airy

Het ging om de Vickers Wellington Mk.Ic (HF544) van piloot ‘Reg’ Airy en zijn vier bemanningsleden. Het toestel en haar bemanning behoorden tot de 466 Squadron van RAF Leconfield. Op 26 juni 1943 om 01:11 uur kwam zij neer in het Ketelmeer iets ten zuiden van de Noordoostpolder. Van de vijf bemanningsleden is alleen het lichaam van navigator Bill Riley geïdentificeerd. Zijn stoffelijke overschot spoelde aan bij Urk. Hij is hierna in Amsterdam begraven. Van de andere bemanningsleden is nooit meer iets vernomen.

De bemanning

Piloot: Flight Sergeant A.B.R. Airy, Royal Australian Air Force (RAAF)26 jaar, Australië, Missing in Action (MIA), Runnymede Memorial.
Navigator Flight Officer W.E. Riley, Royal Australian Air Force (RAAF), 25 jaar, Killed in Action (KIA), Amsterdam.
Radio Operator/boordschutter T.M. Atkinson, Royal Air Force Volunteer Regiment (RAFVR), leeftijd onbekend, Missing in Action (MIA), Runnymede Memorial.
Bommenrichter Sergeant G.C. Green, Royal Air Force Volunteer Regiment (RAFVR), 20 jaar, Missing in Action (MIA), Runnymede Memorial.
Staartschutter Sergeant G.R. JohnsonRoyal Air Force Volunteer Regiment (RAFVR), 20 jaar, Missing in Action (MIA), Runnymede Memorial.

Piloot 'Reg' Airy (4e van links) - met zijn bemanning (bron: teunispats.nl).
Piloot ‘Reg’ Airy (3e van rechts) – met zijn bemanning (bron: teunispats.nl).
VickersWellington
Deze zwaarbeschadigde Wellington kon een geslaagde noodlanding maken. De geodetische driehoekige aluminium structuur van een Wellington was van buiten slechts met doek bedekt, maar het leverde structureel een erg stevig toestel op dat veel kon incasseren en desondanks nog veilig kon landen.
Group photo - with F:Sgt. Andrew Basil Reginald 'Reg'AiryFrontRow2ndfromright
Piloten van het 466 Squadron. ‘Reg’ Airy zit op de voorste rij tweede van rechts.

Helmut Lent

De Wellington van piloot Reginald Airy werd uit de lucht geschoten door de Messerschmitt Bf-110 nachtjager. De piloot was de Duitser Helmut Lent. Lent was gestationeerd op Fliegerhorst Leeuwarden om van daaruit vliegtuigen te onderscheppen. Het onderscheppen van geallieerde vliegtuigen gebeurde ’s nachts.

HelmutLentNachtjagerLuftwaffeLeeuwardenLo
De Duitse nachtjager-piloot Helmut Lent (110 overwinningen) Bron: https://en.wikipedia.org /wiki/Helmut_Lent

Major Helmut Lent heeft in de oorlog in totaal 110 geallieerde toestellen neergeschoten. Op 7 oktober 1944 verongelukte Helmut Lent op het vliegveld van Paderborn na een motorstoring tijdens de landing. Hij kreeg een staatsbegrafenis met een toespraak door Rijksmaarschalk Hermann Göring.

BegrafenisHelmutLentFebr1943
De Duitse piloot Helmut Lent kreeg op woensdag 11 oktober 1944 een staatsbegrafenis nadat hij bij Paderborn omkwam toen één van zijn motoren bij de landing uitviel. (bron: https://en.wikipedia.org /wiki/Helmut_Lent).

Vermisten

In de Tweede Wereldoorlog kregen vliegeniers voor vertrek voor een missie boven Duitsland de opdracht om alle persoonlijk kenmerken thuis te laten. Zo kon er door de vijand niet worden afgeleid van welk vliegveld een neergehaald toestel afkomstig was. Omdat dood gevonden vliegeniers geen persoonlijke kenmerken droegen, konden ze alleen worden genoteerd als “onbekend”. Zo zijn er rondom de Noordoostpolder veel onbekende dode vliegeniers aangespoeld. Ze werden begraven als “onbekend”. Op hun thuisbases werden de bemanningsleden als vermist opgegeven.

AnAirman09037Lo
Het graf van een onbekende Australische vliegenier op de algemene begraafplaats van Kampen in IJsselmuiden, begraven op 5 juli 1943. Dit graf zou het lichaam van piloot ‘Reg’ Airy kunnen bevatten. Op de Australische navigator Bill Riley na waren verder alle bemanningsleden Brits. Als een stoffelijk overschot geen naamskenmerken droeg, kon nog aan het uniform worden afgeleid welke nationaliteit de vliegenier had.

Voor alle vermiste vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog is er in de Britse plaats Runnymede een Memorial opgericht. Daar staan 20.000 namen van vermisten in steen gebeiteld.

Op het Runnymede Memorial in Engeland staan 20.000 namen van vermiste vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog.
Op het Runnymede Memorial in Engeland staan 20.000 namen van vermiste vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog (http://london.indymedia.org/articles/12578).

Bronnen

Tekst en kleurenfoto’s: Hans Hollestelle (www.hanshollestelle.net)
www.teunispats.nl
en.wikipedia.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *