Skip to main content

Nieuws/updates

  Informatie gezocht - Jan de Vries

  Mevrouw De Vries heeft ons gecontacteerd in verband met haar volgende vraag:
  "Mijn vader heeft in de oorlog ondergedoken gezeten in de Noordoostpolder. Volgens mijn moeder  kwam hij tussendoor thuis zwaar vervuild. Meer werd er niet over gesproken.

  Zijn gegevens zijn:
  Jan de Vries
  Geboren op  20 december 1918 te Zoetermeer

  Lees_meer...

  Informatie gezocht - Antonius Reijnders

  Wie kan dhr. Reijnders verder helpen? Hij zoekt informatie over zijn vader:

  "Mijn vader Antonius Martinus Reijnders 14-07-1921 werkte van 1943 tot 1946 als kok in een woonoord in de Noordoostpolder, waarschijnlijk in een van de kampen bij Emmeloord.
  Is er iets over meer over hem bekend dan alleen dit feit?"

  U kunt hieronder reageren of contact opnemen indien u meer weet.

  Antonius Martinus Reijnders

  Lees_meer...

  De geschiedenis op vier manieren bekeken

  100 jaar geleden werd de Zuiderzeewet aangenomen. Over dit gegeven is er een duosymposium, dat plaatsvindt in FlevoMeer Bibliotheek Urk en Noordoostpolder.

  Ook Noordoostpolder in Oorlogstijd doet hier aan mee!

  Vier sprekers worden uitgedaagd een bepaald aspect van deze geschiedenis vanuit twee standpunten te belichten: wat betekende deze wet voor Noordoostpolder en wat voor Urk? Achtereenvolgens komen aan het woord Harrie Scholtmeijer (de taal van Urk en Noordoostpolder), Yftinus van Popta (Verkeersplein Zuiderzee, 800 jaar scheepvaart), Robert Hofman (NOP in de oorlog) en Eva Vriend (over spanningen aan de rand).

  Het duosymposium is een initiatief van Vrienden van Schokland, Stichting Canon De Noordoostpolder, Cultuur-eus Urk, Stichting Urker Uitgaven en FlevoMeer Bibliotheek met een financiële bijdrage van het coöperatiefond Rabobank Noordoostpolder-Urk.

  Datum en tijden
  De lezingenreeks vindt plaats op 27 oktober.
  Op Urk beginnen de lezingen om 10.15 uur,
  die in Emmeloord om 13.30 uur en de toegang is gratis.

   

  Kllik hier voor de flyer/meer informatie: LR SYMPOSIUM

  Foto: Batavialand/NOPinoorlogstijd.nl

  Lees_meer...

  In memoriam Wallace Emmert

  In memoriam

  Wallace Emmert

  Lt. Wallace E. Emmert [Foto: Fam. Emmert]

  * Madera, California, VS, 26 oktober 1915
  † Madera, California, VS, 15 juni 2017

  Wallace Emmert, geboren in Madera, California in de Verenigde Staten, nam vrijwillig dienst bij de Amerikaanse Luchtmacht na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor op 7 december 1941. Emmert leert vliegen op een vliegbasis in Texas, waarna hij met een bommenwerper naar Schotland vliegt. Hierna wordt hij overgeplaatst naar vliegveld Chelveston in Engeland. Op 8 oktober 1943 vliegt Emmert met zijn bemanning naar Bremen, Duitsland. Het is de vierde missie van Emmert en tevens zijn laatste.

  Op weg naar het doel wordt het toestel aangevallen door Duitse jagers. Kogels vliegen door de cockpit en Emmert wordt geraakt door twee kogels. Eén raakt zijn borst, vlakbij zijn buik en de andere raakt zijn zuurstofslang. Het vliegtuig van Wallace Emmert maakt een noodlanding tussen Urk en het huidige Tollebeek. Hier wordt hij door de Duitsers aangetroffen samen met Walt Fox, de bommenrichter, die ook gewond was geraakt.

  Dezelfde nacht nog wordt Wallace Emmert van Urk naar Amsterdam vervoerd. Hij ondergaat hier een operatie en wordt doorgestuurd naar een ziekenhuis voor krijgsgevangen militairen in Obermassfeld, Duitsland. Hier wordt hij door artsen afgekeurd voor militaire dienst en per hospitaalschip teruggestuurd naar Amerika. Bij terugkomst trouwt hij met zijn vriendin en rondt zijn 'High School' af.

  Vervolgens treedt hij in zijn vaders voetsporen door boer te worden, wat hij de rest van zijn leven zal blijven doen. In 2014 komt de stichting NOP in Oorlogstijd in contact met Wallace via zijn nicht Patricia Emmert. Een jaar later, in 2015, heeft stichtingslid Robert Hofman de gelegenheid om Wallace Emmert te ontmoeten in Amerika.
  De piloot die onbaatzuchtig zijn leven op het spel zette, kon na zoveel jaren bedankt worden voor zijn inzet en voor onze vrijheid.

  Tot aan zijn overlijden heeft Wallace in het huis gewoond waar hij ook geboren werd. Wallace Emmert ging op woensdag 14 juli slapen. In de ochtend van de 15e overleed hij in zijn slaap, opgegaan naar zijn Hemelse Vader.

  Gedenkpagina van Wallace E. Emmert [Namenregister NOPinoorlogstijd.nl]
  Gedenkpagina van Wallace E. Emmert  [Jay Chappel - Amerika]

  Lees_meer...

  Optimalisatie

  Beste bezoeker,

  Komende maanden wordt er gewerkt aan de optimalisatie van de website. Het kan voorkomen dat artikelen niet goed leesbaar zijn. Of dat bepaalde artikelen niet zijn te raadplegen.

  Wij hopen voor het einde van het jaar alles te hebben afgerond.
  NOPinoorlogstijd.nl

  Lees_meer...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *