Urkerland
Auteur: Robert Hofman
De naam Urkerland wordt voor het eerst genoemd in 1936. De nieuwe polders zullen de namen van de drooggelegde eilanden in de Zuiderzee dragen: Wieringen, Urk, Marken. Gedacht wordt aan Urkerwaard, Urkermeer of Urkerpolder.
De Wieringermeer had aanvankelijk als werknaam de Noordwestelijke Polder. Het lag dus in de bedoeling om ook de werknaam Noord Oostelijke Polder te wijzigen in een definitieve naam.
Tijdens het droogvallen van de polder kiest een naamgevingscommissie onder leiding van ir. De Blocq van Kuffeler voor de naam Urkerland. Zijn collega Smeding gaat akkoord, maar niet van harte. In rapporten streept Smeding de naam ‘Urkerland’ door en vervangt deze door Noordoostpolder.
Nederlands Onderduikers Paradijs
In de oorlog is de polder een onderduikadres. Zo wordt gespeeld met de initialen van de werknaam Noordoostpolder. Nederlands Onderduikers Paradijs heet de polder in de volksmond.
Na de oorlog – allebei afgewezen
In 1947 wordt de redactiecommissie van de Nomina Geographica Neerlandica om advies gevraagd: hoe moet de nieuwe polder heten? De namen Noordoostpolder en Urkerwaard werden afgewezen. Urkerland is en blijft de beste naam. De poldercommissie van Smeding stelt de naamgeving verschillende keren aan de orde. De naam Noordoostpolder heeft volgens de leden in de bezettingstijd ‘voor tal van personen in het geheele land een bijzondere beteekenis gekregen’.
Het uiteindelijke besluit
De minister van Verkeer en Waterstaat verandert in 1948 eigenhandig de naam van de polder. Urkerland wordt Noordoostpolder.
In 1962 wordt het Gemeente Noordoostpolder, voor het héle gebied.
Bronnen:
De stentor.nl (2008). Noordoostpolder mocht van de Duitsers Urkerland heten. Geraadpleegd: 06.01.2014
URL: http://www.destentor.nl/regio/noordoostpolder/noordoostpolder-mocht-van-de-duitsers-urkerland-heten-1.2786529
Planviewer.nl (z.j.) Plan Tollebeek. Geraadpleegd op: 06.01.2014
URL:https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0171.BP00507-VO01/t_NL.IMRO.0171.BP00507-VO01_2.2.html
Brouwer, J. & De Vries, L. (2006). Zout zoet. Stichting Het Nieuwe Zuiden te Amsterdam / Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek te Urk.
Born, H. / Fries Scheepvaartmuseum. (z.j.). Waterkaart van de Noordoostpolder en Overijssel.
URL: http://friesscheepvaartmuseum.nl/beeld/fsm-col1-dat1000015595