Naam: Urkerland of Noordoostpolder


Terug naar ‘Lezen’


Urkerland

De naam Urkerland wordt voor het eerst genoemd in 1936. De nieuwe polders zullen de namen van de drooggelegde eilanden in de Zuiderzee dragen: Wieringen, Urk, Marken. Gedacht wordt aan Urkerwaard, Urkermeer of  Urkerpolder.

De Wieringermeer had aanvankelijk als werknaam de Noordwestelijke Polder. Het lag dus in de bedoeling om ook de werknaam Noord Oostelijke Polder te wijzigen in een definitieve naam.

Tijdens het droogvallen van de polder kiest een naamgevingscommissie onder leiding van ir. De Blocq van Kuffeler voor de naam Urkerland. Zijn collega Smeding gaat akkoord, maar niet van harte. In rapporten streept Smeding de naam ‘Urkerland’ door en vervangt deze door Noordoostpolder.

Urkerland
Waterkaart van de Noordoostpolder en Overijssel.

Nederlands Onderduikers Paradijs

In de oorlog is de polder een onderduikadres.  Zo wordt gespeeld met de initialen van de werknaam Noordoostpolder. Nederlands Onderduikers Paradijs heet de polder in de volksmond.

Voorkant van het boekje van Gerhard Werkman
Voorkant van het boekje van Gerhard Werkman

Na de oorlog – allebei afgewezen

In 1947 wordt de redactiecommissie van de Nomina Geographica Neerlandica om advies gevraagd: hoe moet de nieuwe polder heten? De namen Noordoostpolder en Urkerwaard werden afgewezen. Urkerland is en blijft de beste naam. De poldercommissie van Smeding stelt de naamgeving verschillende keren aan de orde. De naam Noordoostpolder heeft volgens de leden in de bezettingstijd ‘voor tal van personen in het geheele land een bijzondere beteekenis gekregen’.

In 1947 worden er diverse namen in de Noordoostpolder geopperd door mensen
In 1947 worden er diverse namen in de Noordoostpolder geopperd door mensen

Het uiteindelijke besluit

De minister van Verkeer en Waterstaat verandert in 1948 eigenhandig de naam van de polder. Urkerland wordt Noordoostpolder.

In 1962 wordt het Gemeente Noordoostpolder, voor het héle gebied.

De Dominé van Urk Afkomstig: Elseviers weekblad 11 mei 1946
De Dominé van Urk
Afkomstig: Elseviers weekblad 11 mei 1946

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *